logo-mini
Новости
  Category Archives for Новости

фото скарафари – преспа 2018

По долги договарања и презакажувања членовите на фото клуб Куманово решија да го реализираат планираното аналогно фото-сафари дружење со ФКК Битола. Договорениот термин беше викендот 23 – 24 јуни. Марина, Стефан и Сандра ја сочинуваа првата екипа што требаше да пристигне во Битола во сабота на 23 јуни. Во просториите на ФКК Битола наидоа на […]

Повеќе

петти ден – куманово – малински фото фестивал 2018

Вториот ден, а петти по ред од програмата на фестивалот, во Куманово се отворија повеќе изложби на фотографии во текот на целиот ден. Во НУЦК “Трајко Прокопиев “ како прва беше отворена меѓуклупската изложба “КРУГ 2018” во која што се натпреватуваа авторите на ФК Куманово од Куманово и Фото Група “ФОР МАТ”  од Чачак, Србија. […]

Повеќе

четврти ден – куманово – малински фото фестивал 2018

Како центар на фотографските случувања во Куманово се одржаа низа настани од областа на фотографијата во текот на следните два дена. Во Театар Куманово беше одржано излагање за проектот ”За македонцката фотографија” од страна на Владимир Јовановски и Стефан Илиевски. Овој проект претставува обид да се зачува богатото фотографско творештво на Република Македонија. Членовите на […]

Повеќе

трет ден – свети николе – малински фото фестивал 2018

Како трета по ред од програмата на Малински Фото Фестивал, во Дом на култура “Крсте Петков Мисирков” во Свети Николе беше отворена самостојната изложба на фотографии на авторот Владимир Миличевиќ од Србија. В.Миличевиќ е роден во Параќин, Република Србија и активно се занимава со фотографија. Во 2012 година го добива фотографското звање F1 FSS (фотограф […]

Повеќе

втор ден – штип – малински фото фестивал 2018

Во Уметничка Галерија “Безистен” Штип се отвори самостојната изложба на фотографии на Коста Дупчинов од Битола во склоп на Малински фото Фестивал. На изложбата авторт се претстави со около 20 фотографии од досегашното негово творештво. Инаку, Коста Дупчинов е реномиран фотограф од Македонија каде што има учествувано на повеќ од 50 изложби каде што има […]

Повеќе

прв ден – крива паланка – малински фото фестивал 2018

Во ЛУ Градски Музеј Крива Паланка се отвори Клупската изложба на Фото клуб Куманово – ТУМБА. Оваа изложба беше прва во низата од богатата програма на фестивалот. На изложбата беа изложени около 40 фотографии од членовите на Фото клуб Куманово. Изложбата имаше слободна тематика каде што авторите на клубот се претставиа со нивното актуелно творештво. […]

Повеќе

свечено отворање на петти јубилеен – малински фото фестивал 2018

Оваа година “Малински Фото фестивал” се одржа по петти пат и симболично во пет општини во Македонија. На наше големо задоволство фестивалот е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија, како и од локалните самоуправи на Куманово, Крива Паланка, Кратово, Штип и Свети Николе. Фестивалот започна на 21 мај во Крива Паланка а заврши […]

Повеќе

свечено отворање – малински фото фестивал 2017

Малински фото фестивал 2017 се одржа во два града Куманово и Кратово, со програма во три дена 9, 10 и 11 јуни 2017 година. На реперотоарот се најдоа изложби и проекции на уметнички фотографии кои се отвораа во текот на тритте дена на разни локации во градовите Куманово и Кратово. Фестивалот со свои излагања на […]

Повеќе

меѓуклупска изложба – круг 2016

Веќе трета година по ред, Фото клуб Куманово, во склоп на Фото фестивал Малински , организира меѓуклупска изложба на уметничка фотографија, насловена како “Круг”. Минатогодишните меѓуклупски натпревари помеѓу ФКК Прилеп и ФКК Битола предизвикаа голем интерес. Па така оваа година, натпреварот ги проби територијалните граници и возрасните бариери помеѓу многу фотографи од светот, кои со […]

Повеќе

свечено отворање – малински фото фестивал 2016

Фестивалот на уметничка фотографија насловен „Малински фото фестивал“, беше отворен во Ноември во Куманово. Ова е прв настан од ваков вид во Куманово, но впрочем и во Македонија. Посетителите и љубителите на арт фотографија имаа можност да проследат пет изложби и 12 проекции во изложбените галерии низ градот, како што се Центарот за култура Трајко Прокопиев, Уметничката […]

Повеќе