logo-mini
Новости

Фото школа

Фото клубот Куманово по шести пат организира бесплатна школа за уметничка фотографија во која учество може да земат сите заинтересирани граѓани. Фото школата ќе биде поделена на два дела: А) Историјата, техничките и уметничките сегменти на фотографијата.Б) Дигитална обработка на фотографијата. За време на фото школата ќе бидат ораганизирани повеќе фото-сафари во Куманово и околината. […]

Повеќе

Изложба во Турција

На 31 август 2019 година во FIAP изложбениот простор на Силе Санат Сарај во Коња, Република Турција беше отворена клупската изложба на Фото клуб Куманово. На истата присуствуваа поголем број на граѓани и љубители на фотографската уметност. Изложбата е колективно дело на скоро сите членови од Фото клубот Куманово. Секоја фотографија, и секој автор преку […]

Повеќе

Изложба на Јан Вало во Свети Николе

Фотографиите на Јан Вало се проткаени со егзистенцијалистичка нишка која со гест статиран во фотографија нѐ асоцира на изгубеното и нѐ мотивра на потрага по како што би кажал Милтон „изгубениот рај“.Објектите во фотографиите се секогаш различни. Во дел од фотографиите објекти се ликови, способни за интеракција и пренесување порака додека во други фотографии објектите […]

Повеќе

трет ден – крива паланка – малински фото фестивал 2019

Последниот ден, во недела на 26 мај, Фестивалот продолжи со утринско фото сафари во Крива Паланка, во околината на манастирот Св. Јоаким Осоговски. По завршувањето на сафарито, во 12:00 часот, фестивалот продолжи во Музејот на град Крива Паланка со отварањето на изложбата на фотографии од македонските автори кои ќе бидат застапени во книгата „За македонцката […]

Повеќе

втор ден – куманово – малински фото фестивал 2019

Официјалното отворање на Фестивалот се случи на 25-ти мај (сабота) во 12:00 часот, во НУЦК „Трајко Прокопиев“ со веќе добро познатата меѓуклупска изложба насловена како „Круг“. Оваа година членовите од нашиот клуб ФК Куманово имаа можност да си ги „одмерат силите“ со Фото-кино клуб Параќин од Србија, кој важи за еден од позначајните и наградувани […]

Повеќе

прв ден – куманово – малински фото фестивал 2019

Шестото издание на Малински фото фестивал започна во петок 24 мај 2019 година во просториите на Занаетчискиот дом во Куманово. За првиот ден беа предвиени фотографски проекции на повеќе домашни и меѓународни автори меѓу кои се најдоа: Виктор Налевски Мурат Озчелик Бајрам Ајхан Селма Демиркол Малгорзата Колз Сандра Трајковска

Повеќе

Соработка со Порака Наша

Минатата недела членовите од Фото клуб Куманово отпочнаа со реализација на работилница наменета за лицата со попреченост во просториите на ЗРЦЛИП „Порака Наша“. Со работилницата е предвидена социјална вклученост преку едукација, усовршување и промоција на уметничката фотографија. Имено лицата со попреченост ќе имаат можност да се запознаат и дружат со членовите од ФК Куманово, кои […]

Повеќе

Графити фест 2019

Фото клуб Куманово со своите членови се вклучи во проектот Графити фест 2019 година, кој е под покровителство од ООУ „Крсте Мисирков“ од Куманово. Членовите ќе се дружат со учесниците на овој фестивал, ќе го запишат со фото апарат нивното творење и начинот на експресија. Ќе пробаат да ги „уловат“ преку портретни фотографии карактерите на […]

Повеќе

Отворена изложбата „Жените и фотографијата 2019“

Ако жена го постави прашањето: како е да се биде жена, тогаш да се биде жена фотограф е откривање на одговорите на тоа вечно прашање. Никогаш не било лесно да се дефиниратоа прашање, а уште помалку било лесно, – реално да се биде жена. Можеби да се одговори на тоа е потешко одошто да се […]

Повеќе

Признанија за членовите на Фото клуб „Куманово“

На Годишното собрание на Фото клуб „Куманово“ од Куманово, одржано на 23. декември 2018 година, во името на клубот, претседателот Марина Крстиќ, додели неколку награди за членовите на здружението. Жаклина Стефановска доби признание за најактивен фотограф поради нејзините активности во промоцијата на уметничката фотографија во Куманово и во организацијата на повеќе фотографски манифестации, меѓу кои […]

Повеќе