logo-mini
Новости

Изложба во Нови Сад

Изложбениот центар на ФИАП во Нови Сад, Србија, на 10 ноември 2020 година (вторник) на веб-страницата на ФИАП изложбениот центар Нови Сад https://www.fiapecns.com ги отвори изложбите на Фото клуб Куманово од Македонија и Фото кино клуб Параќин од Србија.Изложбата е отворена под ФИАП број на покровителство 20/91 и истата ќе биде отворена до 29 новември […]

Повеќе

Предавање на Марко Врдољак

Марко Врдољак е еден од најпознатите репрезенти на модерната хрватската фотографија. Досега има објавено 10 монографии: “Zagrebačka županija”, “Nacionalni park Brijuni” (2010), “Nevjerojatna Hrvatska”, “Nerezine”, “Nacionalni park Risnjak”, “Zagreb”, “Lošinj Archipelago”, “Veličina skromnoga”, фотомонографија за убавината на женското тело “1/250 sec., f16, xx” и “Nacionalni park Brijuni” (2016). Своите трудови Врдољак ги има претставено на […]

Повеќе

Прогласени најдобрите кумановски фотографи

На годишното собрание на Фото клуб „Куманово“ кое се одржа на 29 декември година беа прогласени најдобрите фотографи во Куманово за 2019 година. Претседателот Марина Крстиќ плакетата за најдобар фотограф во Куманово ја додели на членот на Фото клуб „Куманово“ Александар Стојчевски за неговиот континуиран ангажман во работата на клубот, успесите и добиените награди на […]

Повеќе

Познати наградените фотографии на Коритон

На 17 ноември 2019 година беше затворена изложбата Коритон 2019 што во чест на градот Кратово ја организира Фото клуб „Куманово“. На овој 4-ти по ред натпревар на уметничка фотографија пристигнаа 3218 дела на 777 учесници од сите делови на светот со што Коритон го задржа своето реноме како најбројна изложба во историјата на македонската […]

Повеќе

Моето семејство во Кина

Од 8 до 12 ноември во Лишу, Кина се одржа фотографскиот фестивал Лишу. На настанот учество зедоа 5021 фотограф од 108 држави, 153 институции и 122 колеџи и универзитети. Фестивалот вклучуваше интернационални семинари, тематски изложби, изложби на фотографска опрема, саем на културен туризам и други настани. Целта на фестивалот беше да се промовира и зачува […]

Повеќе

Фото клуб Куманово во Индија

Авторите и членови на Фото клуб Куманово се преставија со колекција фотографии на изложбата организирана од страна на Националната академија за фотографија на Индија (National Academy of Photography – NAP). Оваа изложба беше организирана по повод Светскиот ден на фотографијата – 19 август и јубилејот од 180 години откако француската влада го откупи патентот за […]

Повеќе

Преостануваат уште 10 дена за пријавувањето на Коритон 2019

Во тек е пријавувањето на Коритон 2019, изложба на уметничка фотографија, посветена на малиот, но историски богат град Кратово. Изложбата, во организација на Фото клуб „Куманово“, е со натпреварувачки карактер, каде учесниците се натпреваруваат за повеќе од 30 награди. Вредно е да се напомене дека минатогодишното издание на Коритон беше своевиден рекордер по бројот на […]

Повеќе

Успешно лето за Фото клуб Куманово

Третиот квартал на 2019 година за Фото клуб Куманово претставуваше еден од најуспешните периоди во постоењето на клубот. На полето на уметничката фотографија беа реализирани повеќе проекти, а нашите членови зедоа учество на голем број меѓународни и национални изложби на фотографии. Меѓудругото со награди се закитија: Александар Стојчевски – MOL Bronze Diploma @ Photo GRAFIS […]

Повеќе

Реализиран проектот Фото Работилници заедно со граѓанскиот центар АктивУм

Во серија од пет работилници, дваесетина граѓани на Куманово имаа можност да се запознаат со основите на уличната фотографија и преку практична работа – фотографирање на терен да ги усовршат своите фотографски вештини и амбиции. Учесниците со своите фотографии ќе ги искористат за учество во фото конкурсот и изложбата кои ќе се одржат во октомври, […]

Повеќе

Изложба на Владимир Јовановски во Нови Сад

Во сабота, 05.10.2019 година, во FIAP изложбениот центар на Фото клубот „Нови Сад“ ќе биде отворена изложба на две серии на фотографии: „Monochrome“ на членот на Фото клуб „Куманово“, Владимир Јовановски (EPSA, GPU HERMES, RISF5, Македонија) , и „55“ на авторот Данило Цветановиќ (AFIAP, MF FSS, ULUPUDS, Србија) Владимир Јовановски, EPSA, GPU HERMES, RISF5, роден […]

Повеќе