logo-mini
Новости
  All posts by Vladimir Jovanovski

Соработка со Порака Наша

Минатата недела членовите од Фото клуб Куманово отпочнаа со реализација на работилница наменета за лицата со попреченост во просториите на ЗРЦЛИП „Порака Наша“. Со работилницата е предвидена социјална вклученост преку едукација, усовршување и промоција на уметничката фотографија. Имено лицата со попреченост ќе имаат можност да се запознаат и дружат со членовите од ФК Куманово, кои […]

Повеќе

Графити фест 2019

Фото клуб Куманово со своите членови се вклучи во проектот Графити фест 2019 година, кој е под покровителство од ООУ „Крсте Мисирков“ од Куманово. Членовите ќе се дружат со учесниците на овој фестивал, ќе го запишат со фото апарат нивното творење и начинот на експресија. Ќе пробаат да ги „уловат“ преку портретни фотографии карактерите на […]

Повеќе

Отворена изложбата „Жените и фотографијата 2019“

Ако жена го постави прашањето: како е да се биде жена, тогаш да се биде жена фотограф е откривање на одговорите на тоа вечно прашање. Никогаш не било лесно да се дефиниратоа прашање, а уште помалку било лесно, – реално да се биде жена. Можеби да се одговори на тоа е потешко одошто да се […]

Повеќе

Признанија за членовите на Фото клуб „Куманово“

На Годишното собрание на Фото клуб „Куманово“ од Куманово, одржано на 23. декември 2018 година, во името на клубот, претседателот Марина Крстиќ, додели неколку награди за членовите на здружението. Жаклина Стефановска доби признание за најактивен фотограф поради нејзините активности во промоцијата на уметничката фотографија во Куманово и во организацијата на повеќе фотографски манифестации, меѓу кои […]

Повеќе

Свечено отворена изложбата Коритон 2018

Трета година по ред Кратово се најде во улога на домаќин на меѓународната изложба на уметничка фотографија насловена како “Коритон”. Имено, на 15 декември годинава, во Домот на култура „Лазар Софијанов“ во 12 часот беше оворена изложбата, која е во организација на Фото клуб „Куманово“, а е под покровителство на Националната фото унија на Македонија […]

Повеќе

ФK „Куманово“ го одбележи Меѓународниот ден на лица со попреченост

Преку склучување на меморандум за соработка со Дневниот центар „Порака Наша“, од Куманово, изминатиот месец се реализираше долго посакуваната идеја за инклузија на лицата со попреченост во сферата на уметноста и фотографијата. Со нова доза инспирација и креативност стартувавме со подготовки во исчекување на 3-ти декември – Меѓународниот ден на лица со попреченост. Ја имавме […]

Повеќе

Фото клуб „Куманово“ прогласен за светски фотографски центар при ГПУ

Повеќегодишните успеси на фото клуб Куманово при едукација, организација и промоција на фотографијата како уметност, беа препознаени од еминентна фотографска меѓународна организација ГПУ (Global Photographic Union). Имено Глобалната фотографска унија по едногодишно детално нагледување на активностите на клубот, донесе одлука да го прогласи Куманово, односно фото клуб Куманово за „Светки фотографски центар“. „Фото клуб Куманово […]

Повеќе

Владимир Јовановски вклучен во публикацијата „Photographic Exhibition of the Works of Invited World Renowned Photographers“

Фотографиите на членот на Фото клуб „Куманово“, Владимир Јовановски, беа вклучени во публикацијата „Photographic Exhibition of the Works of Invited World Renowned Photographers“ на Фотографското друштво на Макао, Р Кина. Делото содржи фотографии на 136 светски докажани имиња во сферата на уметничката фотографија, од 58 држави и региони. Ова претставува големо признание и дополнителен мотив за […]

Повеќе

Успешно завршена изложбата Коритон

Во ноември 2018 година во организација на Фото клуб „Куманово“ успешно беше завршена изложбата посветена на градот Кратово – „Коритон 2018“. На изложбата учество зедоа 830 фотографи од 72 држави од светот што ја прави „Коритон“ изложба со најголем број на учесници во Р Македонија. Сето тоа говори за сериозната задача пред која се најдоа […]

Повеќе

Предавање на Владимир Јовановски во Штип

На 21 ноември 2018 година, во Штип, Владимир Јовановски одржа предавање на тема „Основи на креативната фотографија“. Предавањето беше организирано на покана од Фото клуб „Широк Агол“ во соработка со Универзитетот „Гоце Делчев“ и Факултетот за ликовна уметност. На истото присуствуваа повеќе љубители на уметничката фотографија.

Повеќе