logo-mini
Новости
  All posts by Vladimir Jovanovski

Преостануваат уште 10 дена за пријавувањето на Коритон 2019

Во тек е пријавувањето на Коритон 2019, изложба на уметничка фотографија, посветена на малиот, но историски богат град Кратово. Изложбата, во организација на Фото клуб „Куманово“, е со натпреварувачки карактер, каде учесниците се натпреваруваат за повеќе од 30 награди. Вредно е да се напомене дека минатогодишното издание на Коритон беше своевиден рекордер по бројот на […]

Повеќе

Успешно лето за Фото клуб Куманово

Третиот квартал на 2019 година за Фото клуб Куманово претставуваше еден од најуспешните периоди во постоењето на клубот. На полето на уметничката фотографија беа реализирани повеќе проекти, а нашите членови зедоа учество на голем број меѓународни и национални изложби на фотографии. Меѓудругото со награди се закитија: Александар Стојчевски – MOL Bronze Diploma @ Photo GRAFIS […]

Повеќе

Реализиран проектот Фото Работилници заедно со граѓанскиот центар АктивУм

Во серија од пет работилници, дваесетина граѓани на Куманово имаа можност да се запознаат со основите на уличната фотографија и преку практична работа – фотографирање на терен да ги усовршат своите фотографски вештини и амбиции. Учесниците со своите фотографии ќе ги искористат за учество во фото конкурсот и изложбата кои ќе се одржат во октомври, […]

Повеќе

Изложба на Владимир Јовановски во Нови Сад

Во сабота, 05.10.2019 година, во FIAP изложбениот центар на Фото клубот „Нови Сад“ ќе биде отворена изложба на две серии на фотографии: „Monochrome“ на членот на Фото клуб „Куманово“, Владимир Јовановски (EPSA, GPU HERMES, RISF5, Македонија) , и „55“ на авторот Данило Цветановиќ (AFIAP, MF FSS, ULUPUDS, Србија) Владимир Јовановски, EPSA, GPU HERMES, RISF5, роден […]

Повеќе

Фото школа

Фото клубот Куманово по шести пат организира бесплатна школа за уметничка фотографија во која учество може да земат сите заинтересирани граѓани. Фото школата ќе биде поделена на два дела: А) Историјата, техничките и уметничките сегменти на фотографијата.Б) Дигитална обработка на фотографијата. За време на фото школата ќе бидат ораганизирани повеќе фото-сафари во Куманово и околината. […]

Повеќе

Изложба во Турција

На 31 август 2019 година во FIAP изложбениот простор на Силе Санат Сарај во Коња, Република Турција беше отворена клупската изложба на Фото клуб Куманово. На истата присуствуваа поголем број на граѓани и љубители на фотографската уметност. Изложбата е колективно дело на скоро сите членови од Фото клубот Куманово. Секоја фотографија, и секој автор преку […]

Повеќе

трет ден – крива паланка – малински фото фестивал 2019

Последниот ден, во недела на 26 мај, Фестивалот продолжи со утринско фото сафари во Крива Паланка, во околината на манастирот Св. Јоаким Осоговски. По завршувањето на сафарито, во 12:00 часот, фестивалот продолжи во Музејот на град Крива Паланка со отварањето на изложбата на фотографии од македонските автори кои ќе бидат застапени во книгата „За македонцката […]

Повеќе

втор ден – куманово – малински фото фестивал 2019

Официјалното отворање на Фестивалот се случи на 25-ти мај (сабота) во 12:00 часот, во НУЦК „Трајко Прокопиев“ со веќе добро познатата меѓуклупска изложба насловена како „Круг“. Оваа година членовите од нашиот клуб ФК Куманово имаа можност да си ги „одмерат силите“ со Фото-кино клуб Параќин од Србија, кој важи за еден од позначајните и наградувани […]

Повеќе

прв ден – куманово – малински фото фестивал 2019

Шестото издание на Малински фото фестивал започна во петок 24 мај 2019 година во просториите на Занаетчискиот дом во Куманово. За првиот ден беа предвиени фотографски проекции на повеќе домашни и меѓународни автори меѓу кои се најдоа: Виктор Налевски Мурат Озчелик Бајрам Ајхан Селма Демиркол Малгорзата Колз Сандра Трајковска

Повеќе

божидар барлакоски

Божидар Барлакоски е роден 1984 година во Прилеп. Неговата пасија за фотографијата трае веќе седум години. Тој е член на Фото-кино клубот „Прилеп“. Резултат на досегашната љубов кон фотографијата се повеќе од дваесет и пет меѓународни награди за фотографија, меѓу кои, бронзен медал за фотожурнализам од Toronto Camera Club; PSA сребрен медал за фотографија во […]

Повеќе