logo-mini
Новости
  Category Archives for Архива

гарик аванесиан

Повеќе

фотум – војниц

Фотографското здружение Фотум од Војцин (Полска) е составено од група на фотографи чии што главни активности се фокусирани на проучувањето и популаризацијата на уметничката фотографија. Почетоците на здружението датираат од Фотографската работилница која што била организирана во Центарот за култура во Војниц (Полска) во 2000 година. Од тогаш Фотум постојано организира фото школа за сите […]

Повеќе

душко јовановски

Душко Јованoвски 1949, фотограф ентузијаст-перфекционист, во магичниот свет на фотографијата влегува 1967 година со фотографијата „Очекување“. Следната деценија, опојната магија на фотографијата ќе биде и предизвик и инспирација за Душко, а уметничката фотографија тверечко хоби. Ќе сними бројни фотографии со исклучителна визуелно естетска вредност, каде мигот, емоцијата и симболиката, хармонијата и контрастот, доминацијата и единството […]

Повеќе

димитар чунговски

Димитар Чунговски – Чунга (1979) е еден од најзначајните млади македонски фотографи чие што творештво не може да се одмине. Воден од кредото дека значењето на авторот не се мери според бројот на создадените фотографски творби туку според досегот на неговиот творечки замав и уметнички ефект, тој создава маркантни фотографии што на извесен начин и […]

Повеќе

круг 2018

Повеќе

уфкк бања лука

Универзитетскиот фото кино клуб Бања Лука (Република Српска, Босна и Херцеговина) е основан во 1977 година. Активностите на Универзитетскиот фото кино клуб Бања Лука се насочени кон популаризација на уметничката фотографија, со ставање посебен акцент на креативно-изложувачката фотографија. Овие активности се посебно интензивирани и изразени во последните 25 години. Првата група на активности се состои […]

Повеќе

жените и фотографијата 2018

Повеќе

драгослав мирковиќ

Драгослав Мирковиќ е роден во 1946 година во Соко Бања, тогашна Југославија. Завршува средно стручно училиште. Со изложување на фотографии започнува од 1967 година, а статус на кандидат мајстор на ФСЈ добива во 1977 година, на Собранието на ФСЈ во Загреб. До денес има учествувано на повеќе од 550 колективни изложби во Србија и странство […]

Повеќе

тумба 2017

Повеќе

круг 2017

Повеќе