logo-mini
Новости
  Category Archives for Новости

Изложба на Марија Јовановска

На 22.10.2021 (петок) во просториите на Занаетчиски дом Куманово, во рамките на настанот Wire Artworks 2021, беа изложени фотографиите на членот на Фото клуб Куманово, Марија Јовановска. Марија Јовановска е родена 1986 година во Куманово, Македонија. Љубовта кон фотографијата ја наследува од својот татко, па уште во раната младост влегува во тајните на аналогната фотографија, […]

Повеќе

Отворање на изложбата Тумба и доделување на дипломи

Во сабота на 24.07.2021 год. во клупските простории на Фото клуб Куманово, ќе се отвори клупската изложба наловена како Тумба, на која ќе бидат доделени и дипломи на курсисти за завршен курс по фотографија.

Повеќе

Успеси на младите членови на Фото клуб Куманово

На 57-от Државен натпревар на младите истражувачи во областа Кино и видео техника со награди за I (прво) и III (трето) место се закитија младите членови на Фото клуб Куманово и ученици во СОУ Гоце Делчев, Неда Арсениевска и Јани Лазов. На споменатиот Државен натпревар во областа Фото техника I (прво) место освои Наум Цветковски. […]

Повеќе

Жените и фотографијата 2021

Во чест на меѓународниот ден на жената, 8-ми Март, Фото клуб Куманово во соработка со Центар за култура „Трајко Прокопиев“ ја организираше националната изложба на уметнички фотографии Жените и фотографијата. Фото Клуб Куманово на творечки начин говори за ангажираното присуство на жената во светот на фотографијата и тоа го претвора во традиција! Ова е осмо […]

Повеќе

Отворен повик за учество

#RYCO #UNPF #Prijateljiplanete #PhotoClubKumanovo Отворен повик за млади луѓе, во рамките на проектот „Сликите за регионот“, преку кој ќе се рашират и разменат културни вредности на регионот од: Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија, преку фотографија. Право на учество имаат луѓе на возраст од 18-25 години. Млади луѓе кои никогаш не патувале низ регионот, луѓе со […]

Повеќе

Известување за одложување на Малински фото фестивал

Почитувани пријатели, љубители на уметничката фотографија, Фото клуб Куманово од своето основање до денес, секоја година го одржува веќе престижниот фестивал на уметничка фотографија познат како „Малински фото фестивал“, кој оваа година требаше да се одржи во мај. Но, поради општопознатата ситуација со корона –вирусот,  Претседателството одлучи истиот да биде одложен за следната година. До […]

Повеќе

Сончевата страна на улицата (луѓето од Смедерево) – изложба на Вања Паниќ

Вања за себе ќе рече: „Живеам во Смедерево и повеќе од 30 години се занимавам со уметничка фотографија. Имам изложено на неколку стотини колективни изложби низ поранешна Југославија. Во последните години, јас не учествував на колективни изложби и изложувам единствено на соло изложби. Досега имам одржано 17 самостојни изложби. Бидејќи културата поради COVID-19, како и […]

Повеќе

Животот и делото на Лори Албин Жилот

Вчера вечер на 26.05.2020 година (вторник), во 20:30 часот, беше одржано онлајн предавање од областа на уметничката фотографија. Преку Zoom апликацијата, нашата ценета членка Марина Крстиќ зборуваше за Laure Albin Guillot, француска пионерка во модерната фотографија, со чии дела ја издигнува уметничката фотографија на ново ниво, во меѓувоениот период. Предавањето беше повеќе како дискусија, каде […]

Повеќе

Онлајн клупска изложба на Фото клуб Куманово

Во духот на правилата да бидеме физички дистанцирани еден од друг, далеку од фотографската рутина, членовите на Фото клуб Куманово со гордост ја прифатија понудата на почитуваниот клуб Силе Санат Сарај со цел да останеме поврзани со нашите пријатели од Република Турција. Ние како клуб ја прифативме оваа покана со чест. Настанот преставуваше подарок од […]

Повеќе

Основите на астрофотографијата

Во петок на 12.06.2020 година, во 20:00 часот, беше одржано онлајн предавање од областа на уметничката фотографија. Преку Zoom апликацијата, Стефан Илиевски, член на Фото клуб Куманово, зборуваше за основите на астрофотографијата.

Повеќе