logo-mini
Новости
  Category Archives for Самостојни

душко јовановски

Душко Јованoвски 1949, фотограф ентузијаст-перфекционист, во магичниот свет на фотографијата влегува 1967 година со фотографијата „Очекување“. Следната деценија, опојната магија на фотографијата ќе биде и предизвик и инспирација за Душко, а уметничката фотографија тверечко хоби. Ќе сними бројни фотографии со исклучителна визуелно естетска вредност, каде мигот, емоцијата и симболиката, хармонијата и контрастот, доминацијата и единството […]

Повеќе

димитар чунговски

Димитар Чунговски – Чунга (1979) е еден од најзначајните млади македонски фотографи чие што творештво не може да се одмине. Воден од кредото дека значењето на авторот не се мери според бројот на создадените фотографски творби туку според досегот на неговиот творечки замав и уметнички ефект, тој создава маркантни фотографии што на извесен начин и […]

Повеќе

драгослав мирковиќ

Драгослав Мирковиќ е роден во 1946 година во Соко Бања, тогашна Југославија. Завршува средно стручно училиште. Со изложување на фотографии започнува од 1967 година, а статус на кандидат мајстор на ФСЈ добива во 1977 година, на Собранието на ФСЈ во Загреб. До денес има учествувано на повеќе од 550 колективни изложби во Србија и странство […]

Повеќе

ивона кочив

Ивона Кочов е родена 1975 година во Битола. За фотографијата се заинтересирала уште од најраното детство кога често ја посетувала импровизираната лабараторија на нејзиниот татко и стрико, кои ентузијастички се занимавале со развивање на филмови и правење на фотографии. На почетокот од 90-тите години почнува да фотографира со обичен аналоген апарат кога се запознава со […]

Повеќе

александар драгишевски

Александар Драгишевски е роден 1992 година во Куманово, Македонија. Завршил Дизајн и мултимедија на “ФОН Универзитет”, отсег графички дизајн во Скопје 2013 година. Покрај подготвување на логоа, дизајни, портфолиа, паралелно активен и на полето на фотографијата.Интересот кон фотографијата се јавува во средното училиште, каде од аматерско фотографирање се развива љубовта кон креативното изразување во уметничката […]

Повеќе

бурак шенбак

Бурак Шенбак – EFIAP\b, GPU Hermes, Hon.SSS Роден е во 1965 година, во Истанбул, Турција. По занимање е механички инжинер и хонорарен фотограф. Бил генерален секретар (2011 – 2013 година) и потпретседател на Претседателството (2013 – 2015) на Клубот на фото кино – аматери на Истанбул İFSAK – непрофитно здружение кое што постои 55 години. […]

Повеќе

самостојна изложба – гарик аванесиан

Во  Локалната установа Градски музеј од Крива Паланка годинава беше отворена изложбата на фотографии на чешкиот фотограф Гарик Аванесиан. На изложбата беа претставени 70 дела од овој истакнат чешки фотограф. Изложбата е резултат на добрата соработка која ЛУ Градски музеј во Крива Паланка  ја има со фото клубот  Куманово, при што во изминатите неколку години се органзирани изложби на значајни […]

Повеќе

самостојна изложба – владимир јовановски

Над четириесеттина уметнички фотографии беа претставени на изложбата на Владимир Јовановски, што од 24 јануари до 6 февруари 2014 година се одржа во Изложбениот салон на НУ Центар за култура “Трајко Прокопиев” во Куманово. Ова беше прва самостојна поставка на авторот кој своите дела досега ги изложувал на повеќе од 200 меѓународни конкурси во над […]

Повеќе