logo-mini

in memoriam Јан Вало [1964 – 2023]

Сподели

in memoriam Јан Вало [1964 – 2023]

Со голема тага изразуваме сочувство за смртта на Јан Вало, познат српски фотограф од Нови Сад. Работата на Јан беше вистински одраз на неговиот талент и страст за фотографија, а неговото отсуство длабоко ќе го почувствува фотографската заедница во Србија и пошироко.

Главниот мотив во неговите фотографии беа луѓето. Како што самиот ќе изјави:

Животот е составен од луѓе. Човекот е општествено битие, тој создава заедница и град. На многу фотографии покажав човек кој е сам, отуѓен. Животот ги има двете страни, добра и лоша. Можеби поради тоа отуѓување ми се тешки фотографиите, но отуѓувањето е и живот. Се почесто се отуѓуваме, има многу зло, надвладеа суетата. Сакам да им порачам на луѓето дека треба што повеќе да бидат заедно, да разговараат, да се дружат и во секоја ситуација да го споделуваат доброто што го имаат во себе, за секогаш доброто да победува. Со моите дела сакам да ги вратам луѓето кај луѓето.

Додека жалиме за смртта на Јан, упатуваме искрени сочувство до неговото семејство и пријателите во овој тежок период. Неговото наследство ќе живее преку неговата прекрасна фотографија и влијанието што го направи врз оние околу него.

Ја препознаваме и цениме успешната соработка што Јан ја имаше со Фото клуб Куманово. Почивај во мир, Фото клуб Куманово нема да те заборави.