logo
logo

за нас

Фото клуб Куманово е заедница на љубители на фотографија кои во последните 10 години ја доловуваат убавината на светот преку своите објективи. Она што започна како мала група млади, страсни фотографи прерасна во просперитетен колектив на уметници, раскажувачи и визуелни креативци. Основан пред една деценија од група поединци-визионери кои имаа заедничка цел, да поттикнат средина каде што креативноста може да процвета, вештините може да се усовршат и ентузијастичка заедница на истомисленици да се здружи. Со текот на годините, клубот стана центар за фотографско истражување, едукација и соработка.

Мисијата е едноставна: да се обезбеди платформа за фотографите од сите нивоа да се соберат, да учат, да растат и да ја покажат својата работа. Веруваме дека фотографијата не е само фотографирање, туку начин на изразување, раскажување приказни и доловување на суштината на животот. Нашата мисија е да ја поттикнеме оваа форма на уметност и да им помогнеме на нашите членови да достигнат нови височини во нивното фотографско патување.

Во изминатата деценија, фото клубот Куманово постигна значајни успеси. Организиравме изложби, добивме признание за извонредната работа на нашите членови и активно придонесувавме за локалната фотографска сцена. Нашите членови станаа професионалци, освојувајќи награди и изложувајќи ја својата работа на меѓународно ниво.

Она што не издвојува е тоа што клубот е изграден на темели на љубовта и страста кон фотографијата. Тоа е место каде што и почетниците кои сакаат да ги совладаат основите, и искусни фотографи кои ги поместуваат границите на нивниот занает можат да најдат поддршка и инклузивна средина. Во клубот, силната верба во моќта на соработката ја движи заедницата. Членовите често се вклучуваат во заеднички проекти, споделување знаење и взаемна инспирација, поттикнувајќи дух на соработка што ја негува креативноста и растот. Посветен на континуираниот развој на вештините и знаењата на своите членови, клубот редовно организира работилници, фото прошетки и настани со говорници на гости обезбедуваат вредни искуства за учење, дозволувајќи им на поединците да ги прошират своите фотографски хоризонти. Членовите се охрабруваат да ја изложат својата работа во локалните галерии и да учествуваат на натпревари за фотографија, нудејќи им можности да добијат признание и меѓународно поле.