logo
logo

Category : самостојни

25 Окт 2023

самостојна изложба на владимир јовановски во крагуевац

На 25 октомври 2023 година во галеријата Ѓуро Јакшиќ во Крагуевац беше отворена самостојна изложба на Владимир Јовановски насловена како „Брегови“. Колекцијата авио фотографии на Владимир Јовановски, која содржи неверојатни снимки снимени со дрон, е неверојатен доказ за уметноста на природата и беспрекорното спојување на два контрастни елементи – вода и земја. Оваа хипнотизирачка колекција не само што ја покажува техничката моќ на фотографот, туку ја доловува и суштината на животот на деликатната граница каде што се спојуваат овие две […]

21 Сеп 2023

виртуална изложба на фотографии на владимир јовановски

На 21 септември 2023 година во организација на фото клуб Бејшехир беше оддржана виртуелна изложба на фотографии на членот на фото клуб Куманово – Владимир Јовановски. Изложбата, доказ за уметничката моќ на Јовановски, се разви во дигитален пејзаж каде пикселите ги заменија платната, а екраните служеа како прозорци во светот на визуелни наративи. Додека посетителите се движеа низ виртуелната галерија, тие наидоа на спој на бои, емоции и перспективи заробени во секоја рамка. Етеричниот амбиент на онлајн просторот додаде слој […]

13 Апр 2022

отворена самостојната изложба на уметничка фотографија на авторот коста дупчинов насловена „носталгија втор дел“

На 11 април 2022 година во просториите на Занаетчискиот дом во Куманово, се одржа изложбата „Носталгија втор дел“ на Коста Дупчинов. На изложбата беше претставена колекција од 34 фотографии и тематски е продолжение на неговата прва изложба „Носталгија“ од 2017 година. Изложбата беше организирана со поддршка на Фото клуб Куманово, Национална фото унија и Фондација за култура и спорт од Куманово. – Колекцијата на фотографии е составена од моменти и емоции доловени преку уметничка фотографија. Портрети на херои на едно […]

11 Апр 2022

cамостојна изложба на фотографот коста дупчинов – „носталгија втор дел“

Старите занаети се во фокусот на втората самостојна изложба на фотографот Коста Дупчинов, насловена „Носталгија втор дел“, која ќе биде отворена во понеделник од 19 часот во Занаетчискиот дом во Куманово. Изложбата ќе прикаже 34 фотографии испечатени на фотоплатно и тематски е продолжение на неговата прва изложба „Носталгија“ од 2017 година. – Колекцијата на фотографии е составена од моменти и емоции доловени преку уметничка фотографија. Портрети на херои на едно време, занаетчии и нивните дела. Додека нивното време минува, нивните […]

11 Мар 2022

ретроспективна изложба на душко јовановски

На 08 март 2022 година (вторник) во 11 часот во просторите на Народен Музеј – Свети Николе под покровителство на Национална фото унија, Фото клуб Куманово и Министерство за култура на Република Македонија се одража Ретроспективна изложба на Душко Јовановски. Душко Јованoвски е роден 1949 година, КМ ФСЈ, фотограф ентузијаст. Во светот на фотографијата влегува 1967 година со фотографијата „Очекување“. Следната деценија опојната магија на фотографијата за него ќе биде предизвик и инспирација, а уметничката фотографија творечко хоби. Во потрагата […]

12 Ное 2021

изложба на марија јовановска

На 22.10.2021 (петок) во просториите на Занаетчиски дом Куманово, во рамките на настанот Wire Artworks 2021, беа изложени фотографиите на членот на Фото клуб Куманово, Марија Јовановска. Марија Јовановска е родена 1986 година во Куманово, Македонија. Љубовта кон фотографијата ја наследува од својот татко, па уште во раната младост влегува во тајните на аналогната фотографија, посетува семинари за фотографија, учествува на школски изложби, олимпијади, клупски, државни и меѓународни изложби на фотографија – наменети за млади. Страста кон фотографијата ја опишува […]

13 Мај 2020

сончевата страна на улицата (луѓето од смедерево) – изложба на вања паниќ

Вања за себе ќе рече: „Живеам во Смедерево и повеќе од 30 години се занимавам со уметничка фотографија. Имам изложено на неколку стотини колективни изложби низ поранешна Југославија. Во последните години, јас не учествував на колективни изложби и изложувам единствено на соло изложби. Досега имам одржано 17 самостојни изложби. Бидејќи културата поради COVID-19, како и сè друго, замре, мислам дека сè уште може да се одржи во оваа ера, на некој друг начин. Имам две изложби на фотографии во моментот […]

02 Окт 2019

изложба на владимир јовановски во нови сад

Во сабота, 05.10.2019 година, во FIAP изложбениот центар на Фото клубот „Нови Сад“ ќе биде отворена изложба на две серии на фотографии: „Monochrome“ на членот на Фото клуб „Куманово“, Владимир Јовановски (EPSA, GPU HERMES, RISF5, Македонија) , и „55“ на авторот Данило Цветановиќ (AFIAP, MF FSS, ULUPUDS, Србија) Владимир Јовановски, EPSA, GPU HERMES, RISF5, роден 1983 година, е истакнат македонски фотограф и најуспешен претставник на македонската фотографија на бројни меѓународни изложби низ светот. Излагал во 35 држави и освоил над […]

15 Авг 2019

изложба на јан вало во свети николе

Фотографиите на Јан Вало се проткаени со егзистенцијалистичка нишка која со гест статиран во фотографија нѐ асоцира на изгубеното и нѐ мотивра на потрага по како што би кажал Милтон „изгубениот рај“.Објектите во фотографиите се секогаш различни. Во дел од фотографиите објекти се ликови, способни за интеракција и пренесување порака додека во други фотографии објектите се – природна појава. Тоа значи дека хомонимноста на објектите не е универзална црта по која се препознава фотографското авторство на Јан Вало.Преку фотографијата, Вало, […]

05 Јул 2019

божидар барлакоски

Божидар Барлакоски е роден 1984 година во Прилеп. Неговата пасија за фотографијата трае веќе седум години. Тој е член на Фото-кино клубот „Прилеп“. Резултат на досегашната љубов кон фотографијата се повеќе од дваесет и пет меѓународни награди за фотографија, меѓу кои, бронзен медал за фотожурнализам од Toronto Camera Club; PSA сребрен медал за фотографија во Кипар; сребрен медал за фотографија во Украина; златен медал за колекција на фотографии на „Денови на македонската фотографија“, 2014 година; како и бројни признанија и […]